Voor de zestiende keer klinken de blues in het dorp: 2000 liefhebbers naar Tolkamer

Morgenavond is in Tolkamer de 16e editie van de bluesroute. Acht rhythm- and bluesbands spelen op zeven locaties. Met dank aan Stichting Horeca Tolkamer. En dankzij bluesmuzikant Dik Korving.

Dik Korving stond zestien jaar geleden aan de basis van het festival in Tolkamer. Korving, bluesmuzikant en -liefhebber, staat steevast met zijn band op de planken. Ook dit jaar is hij weer van de partij, met zijn Bluesbreakers.

Nieuw is de inzet van Stichting Horeca Tolkamer (SHT). De horecaondernemers staken de koppen bij elkaar en betrokken ook Villa Copera en restaurant De Swaenebloem bij het het jaarlijkse bluesfestival. Punt van aandacht: de afstand van Villa Copera aan de Spijksedijk naar De Swaenebloem is bijna vijf kilometer. Daar is wat op bedacht. ,,We laten de Plok-mobiel (het voertuig van het Didamse partycentrum, red.) rijden”, zegt Ben Lamers, eigenaar van Kade 5 en Kade 7. Tussen half acht en middernacht kunnen bezoekers van het bluesfestival bij vijf (tijdelijke) haltes in- en uitstappen.

Ooit telde het schippersdorp aan de Rijn twaalf kroegen. ,,Nu zijn er nog drie échte cafés”, zegt Lamers. Zeven horecagelegenheden doen mee aan de bluesroute, inclusief Villa Copera, De Swaenebloem, rederij Witjes en de etablissementen van Lamers. Daar is vrijdagavond live muziek te beluisteren. Liefhebbers uit de wijde regio komen volgens Korving naar Tolkamer. Pakweg tweeduizend bezoekers trekt het festival elk jaar, schat hij. Ook Margaret Beijer, eigenaar van hotel De Tolkamer in het voormalige douanekantoor, plukt er de vruchten van: ,,Tijdens het bluesfestival zijn er altijd meer gasten dan normaal. Ook uit Duitsland weten ze ons te vinden.”

Behalve met het bluesfestival trekt Stichting Horeca Tolkamer duizenden bezoekers naar het dorp met de Kadedagen, dit jaar van 23 tot en met 25 augustus. Daar blijft het niet bij. Sinds kort is de stichting bij de kermis in Lobith en bij het carnaval betrokken. ,,Café De Buck aan de Markt ging ter ziele”, memoreert Lamers, ,,maar voor de kermis was het cruciaal dat er horeca op de Markt bleef. Vorig jaar hebben we als stichting voor het eerst de exploitatie van de horeca op de Markt in Lobith op ons genomen.”

SHT gaf daarnaast het frühshoppen in Tolkamer een boost. ,,Dat was doodgebloed”, zegt Lamers. ,,Vroeger kwamen ze uit Zevenaar hierheen om te frühshoppen. Nu de mavo in Lobith weg is, trekt de jeugd voor het frühshoppen naar Zevenaar. Dit jaar kon iedereen beginnen met een gratis ontbijt aan boord van Eddy (Witjes, de gelijknamige rederij aan de Europakade, red.). Een groot succes.”

De toegang van het bluesfestival is gratis. De route wordt aangegeven met bloezen. In de Tolkamerse straten worden honderden bloezen opgehangen. SHT zoekt nog een aantal bloezen. Die kunnen worden ingeleverd bij Kade 7.

Zie ook: tolkamerblues.nl

Bron De Gelderlander van 25 april 2019: KARIN MULDER