De Europakade in Tolkamer krijgt er een nieuw restaurant bij: De Commies. “Een oude benaming voor douanebeambte, omdat het paviljoen bijna vast zit aan het oude douanegebouw”, zegt eigenaar Ben Lamers.

Lamers runt al twee horecagelegenheden aan de Europakade: Kade 5, een selfservice-restaurant, en Kade 7, een brasserie. Het nieuwe restaurant krijgt een ander concept. “Het niveau is hoger. Zowel qua eten als drank. Zo komt er een uitgebreide wijnkaart en hebben we een goede chef-kok aangetrokken, Rafael Surie, nu nog sous-chef bij The Green Rose in Arnhem.”

De keuken wordt volgens Lamers Frans-Italiaans met een Aziatisch sausje. “We geven Rafael de vrije hand. Zijn vriendin Silke wordt gastvrouw. Zij komt hier uit de buurt. Carlo Timmermans, geen onbekende hier, staat straks achter de bar”, vertelt de horecaondernemer.

Het nieuwe paviljoen waar De Commies in moet komen, wordt nu gebouwd. “We hadden al klaar willen zijn”, zegt Gerben Borsje, eigenaar van het gebouw en tevens in het bezit van Villa Copera in Tolkamer. ,,Nu koersen we aan op half mei. Het restaurant zou dan 1 juni open kunnen.”

Volgens Borsje moet het nieuwe paviljoen Tolkamer een kwaliteitsimpuls geven. Uitbater Lamers bevestigt dat. “Zodra de eerste zonnestraal doorbreekt, zit hier het terras vol. Het fietspad loopt bijna letterlijk over het terras. ‘s Zomers hebben we aan klandizie geen gebrek. Maar ‘s winters moeten we echt ons best doen.”

Lamers verwacht dat zijn nieuwe restaurant ‘s avonds meer publiek naar de Europakade gaat trekken. “We willen de snackbarsfeer achter ons laten. De Europakade moet een plek worden waar je lekker kan uiteten. Dan is het ‘Gaan we naar Arnhem of Doetinchem? Nee, we gaan lekker naar Tolkamer.’ Dat is mijn droom.”

Hij wijst erop dat er steeds meer goede horeca zit in Tolkamer. “Bijvoorbeeld Swaenebloem en Villa Copera.” Waarmee Lamers wil zeggen, dat zijn droom realistisch is.

Lamers nam in 2015 Kade 7 over. “Ik was vanuit het meubelmakersvak al betrokken bij de inrichting van de horecabedrijven hier. Carlo stopte er mee. Toen heb ik het voortgezet met een zoon. De tweede zoon is er later ook ingestapt. Mijn vrouw doet nu de aankleding. Ons hele gezin is nu bij de horecabedrijven aan de Europakade betrokken. Dat kan alleen als je enthousiast bent. Mijn vrouw en ik zijn beiden 62, Carlo is 70. We doen het allemaal met heel veel plezier.”

Hij verheugt zich op de opening van zijn nieuwe restaurant in juni. “Het wordt echt een hippe tent. Ik weet dat de gemiddelde leeftijd hier hoog ligt. Maar dat wil niet zeggen dat jongeren ons niet weten te vinden.”

Stopt het voor hem met drie horecazaken? Ben Lamers lacht en zegt: “Ik heb nog een grote droom. Ik zou graag uitbreiden met een ijssalon. Maar daar heb ik nu nog geen ruimte voor.”

Uit de Gelderlander van 24-04-2019: SUZANNE HUIBERS